Sukupäivät kautta aikojen

<span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span><span class="redactor-invisible-space"></span>

Tänne tallennetaan muistot sukupäivistä aikajärjestyksessä, sitä mukaa kuin aineistoa on ennestään ja uutta kertyy.

Sukupäivä 6.8.2022, Marttilan tila, Kangasniemen Vuojalahden kylä

Vuoden 2022 sukupäivä pidettiin Kangasniemen Vuojalahdella sijaitsevalla Marttilan tilalla Palijärven rantamaisemissa. Tila on ollut sukujuhlien pitopaikkana myös vuonna 1999. Päivä oli poutainen sekä aamusta että illasta. Rallikansaakin kiusannut ukkosrintama kulki Kangasniemen läpi lounasaikaan.

Puheenjohtaja Jouko Marttinen toivotti paikalle saapuneet 39 vierasta tervetulleeksi. Heti alkuun juhlakansa siirtyi hetkeksi rantatuvasta tilan pihaan nostamaan salkoon Marttisten sukuviiriä ja kuuntelemaan Marttisten fanfaaria. Ohjelma jatkui tämän jälkeen Jouko Marttisen alustuksella Vuojalahden Marttisten asuinpaikoista. Sukukirjoista tutun kantatilan ”Vuojalahti 1, Marttila” sijainti on kantatien eteläpuolella Vuojalahden rannalla, kun taas sukujuhlan tila on aikanaan tunnettu myös nimellä Taipale (taipale Palijärven ja Hakoslammen välissä). Taipaleen tilalla on 1900-luvun alkupuolella kasvatettu muun muassa luumuja ja omenia. Alustuksen jälkeen pidettiin sääntömääräinen vuosikokous, jonka puheenjohtajana toimi Risto Marttinen. Kokouksessa valittiin uusi hallitus toimikaudelle 2022-23 ja myönnettiin kunniajäsenyys Helga Ylöselle.

Lounaan jälkeen FT Jukka Partanen kertoi metsäsuomalaisista. Hän pyrki laajentamaan mielikuvaa metsäsuomalaisista. Perinteisesti metsäsuomalaiset on mielletty Savosta ja erityisesti Rautalammin alueelta Ruotsin puolelle muuttaneiksi kaskenpolttajiksi. Tämä on kuitenkin vain osa kokonaiskuvaa. Veijo Saloheimon keräämän tiedon perusteella voidaan osoittaa, että Mikkelin ja Pieksämäen (johon Kangasniemikin tuolloin kuului) seuduilta on Ruotsin puolelle muuttanut määrällisesti enemmän ihmisiä kuin rautalampilaisia. Lisäksi kokonaiskuvassa varsinaissuomalaisten ja hämäläisten edustus on ollut hyvinkin runsasta.
Länsisuomalainen nimikäytännön vuoksi sulautuminen ruotsinkieliseen nimistöön ja DNA-tutkimuksilla on merkittävä osuus. Savolaisilla on ollut kaskenpolttotekniikat hallussa, ja tälle taidolle oli Ruotsin puolella kysyntää, varsinkin 1600-luvun katovuosien jälkeen. Kuitenkin tavallisia työmiehiä on myös tarvittu tuolloin löytyneisiin malmikaivoksiin ja kaivosten läheisyydessä muun infrastruktuurin, kuten maanteiden, rakentamiseen.

Loppupäivän ohjelmassa oli yleistä seurustelua, opastusta sukututkimuksesta ja DNA-testeistä, sukutuotteiden myyntiä, sekä kakkukahveja odotellessa perinteiset arpajaiset. Sukupäivän päätyttyä olivat sateet väistyneet ja kotimatkalle päästiin poutaisessa säässä


Sukupäivä 7.8.2021, Jyväskylän satama MS/Rhea laiva
Vuoden 2021 sukupäivä pidettiin Jyväskylässä. Päivä oli kesäisen lämmin, mutta puuskaisen tuulen takia varsinainen risteily jäi tekemättä ja pitopaikkana oli kirjaimellisesti Jyväskylän satama. Sukupäivää varjosti tänäkin vuonna COVID-epidemia ja sen tarttuva Delta-variaatio. Siitä huolimatta paikalle saapui runsaat 50 henkilöä. Suurin osa oli saanut jo kaksi rokotetta. Lisäksi maskeja ja käsidesiä oli järjestäjien puolesta tarjolla.
Sukupäivä alkoi tervetuliaiskahveilla ja hallituksen puheenjohtajan, Jouko Marttisen, avauspuheella. Tämän jälkeen oli vuorossa Marttisten fanfaari, joka kuultiin ensimmäistä kertaa levyltä.


Varsinaisina ohjelmanumeroita oli kaksi. Koska risteily ei lähtenyt laiturista, tehtiin pääesiintyjien välillä keskinäinen vaihdos. Harmonikkataiteilijat Vekko Ahvenainen ja Carina Nordlund pääsivät esiintymään ensiksi. Veikko (92v) oli kutsuttu tarinoimaan eversti Alpo Marttisesta, jonka tämä oli tavannut useaan otteeseen USA:ssa ja Suomessa. Tarinoiden välissä esitetyt harmonikkakappaleet painottuivat alussa Alpo Marttiseen liittyen sotilasmarsseihin, mutta pariskunta esitti lopuksi myös yleisön toivomia kappaleita. Sukupäivien esitys on tallennettu extranettiin ja myös kuultavissa täältä. Osittain samoja tarinoita on myös Järviradion haastattelussa.

Säkkijärven polkan jälkeen rauhoituttiin lounastamaan ja lounaskahvien myötä perinteisiin arpajaisiin. Iltapäivän ohjelmanumerona oli uuden John Morton -kirjan julkistustilaisuus. Historian emeritusprofessori Auvo Kostiainen ja sukuseuramme pitkäaikainen DNA-aktiivi Pekka Haikkala esittelivät noin 10-vuotta kestäneen tutkimuksen lopputuotoksen. DNA-tutkimuksen myötä voidaan todeta selkeästi John Mortonilla olleen suomalaiset sukujuuret. Tätä kovakantista uutuuskirjaa "John Mortonin juuret: historiaa ja DNA-tutkimusta" myytiin risteilyllä noin 20 kappaletta.

Sukupäivä 16.8.2020 Lahden upseerikerholla

Vuoden 2020 sukupäivää varjosti COVID-19 epidemia. Toukokuulle suunniteltua sukupäivää jouduttiin kertaalleen siirtämään ja lopulta se saatiin järjestettyä elokuussa ensimmäisen Korona-aallon lievennyttyä. Kesäinen päivä oli taas aurinkoinen ja Lahden upseerikerholle oli kokoontunut vajaat 30 henkilöä. Sukupäivän pääesiintyjänä oli Ari Kolehmainen, joka kertoi Marttisten varhaisvaiheiden esiselvityksestä. Selvityksen tavoitteena on muun muassa vastata kysymyksiin: ovatko Marttisten sukukirjaan kootut irralliset sukuhaarat keskenään sukua ja olisiko löydettävissä yhteinen Marttisten kanta-isä? Esityksessä kuultiin yhteenveto Marttisten sukulinjoista ja ehdotettiin suuntaviivoja jatkotutkimukselle (sekä uusille DNA-näytteille että kirjalliselle selvitystyölle). Esitelmä ja raportti.

Arin esityksen jälkeen Pekka Haikkala esitteli lyhyesti Auvo Kostiaisen kanssa kirjoittamaansa kirjaa ”John Mortonin suomalaiset juuret”. Kirja alkaa historiallisella osuudella ja pyrkii lähdekriittiseen tarkasteluun aikaisemmasta historiankirjoituksesta alkaen Ruotsin metsäsuomalaisista ja Martti Marttisesta. Kirjan toisessa osassa esitetään yhteenveto Marttisten DNA-tutkimuksesta uusimpien ja tarkempien DNA-testien valossa. Kirja on suunnitteilla valmistuvaksi joulumyyntiin.

Loppupäivän ohjelma oli perinteinen: lounas, vuosikokous, arpajaiset ja lähtökahvit. Vuosikokous vedettiin läpi Pentti Marttiinin johtamana. Seuralle valittiin uusi hallitus toimikaudelle 2020-2021. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Jouko Marttinen Tikkakoskelta, varapuheenjohtajaksi Pentti Marttinen Toivakasta ja muiksi jäseniksi Sirpa Marttinen ja Mika Marttinen Hirvensalmelta, Pentti Marttiin Jyväskylästä, Liisa Tapola Kouvolasta ja Katja Meritähti (uusi jäsen) Lahdesta. Sami Marttinen Järvenpäästä jatkaa varajäsenenä ja Keijo Marttinen Joutsenosta valittiin uudeksi varajäseneksi.

Sukupäivä 3.8.2019 Turun linnassa

Vuoden 2019 sukujuhlien pitopaikaksi oli valittu historialinen ja juhlava Turun linna. Turku kaupunkina on eläväinen ja tarjosi oheistapahtumia jo edellisenä iltana paikalle saapuneille. Kesäisestä viikonlopusta pääsi helposti nauttimaan vaikkapa Aurajoen rantaa edestakaisin kävellen. Linnan lähettyvillä olevaa Bore laivaa oli mainostettu ja tässä hostellissa yöpyi useita sukuseuralaisia. Kaiken kaikkiaan Marttisia kokoontui Turkuun 59 henkilöä.

Marttisille oli varattu linnan eteläsali, joka oli muutaman mutkan ja rappusten kapuamisen takana. Samalle päivälle oli linnassa useampia rinnakkaisia tapahtumia kuten hääjuhlia. Linnan henkilökunnan avustuksella kaikki sukuseuralaiset löysivät oikeaan paikkaan perille.

Marttisten sukupäivä alkoi tervetuliaiskahveilla ja hallituksen puheenjohtajan avauspuheella. Tämän jälkeen oli reilun tunnin mittainen linnakierros, joka vietiin läpi kahdessa erässä osaavien oppaiden toimesta. Kuulimme mielenkiintoisia tarinoita vuosisatojen varrelta. Kierroksen jälkeen oli lounas, jonka yhteydessä pidettiin sukupäivän "perinneohjelma" eli arpajaiset. Sukutuotteet olivat myös esillä ja myynnissä. Lounaan päätteeksi oli Kalevi Katajan esitys DNA-tutkimuksesta sukututkimuksen osana. DNA-tutkimukseen perustuvat tuotteet ovat viime aikoina olleet hyvin paljon esillä mainoksissa ja mediassa, joten Kalevin yleistajuinen esitys oli ajankohtainen ja tarpeellinen.

Sukupäivä 4.8.2018 Syvälahden huvikeskus

Sukupäivää vietettiin maineikkaana tanssipaikkana tunnetussa Syvälahden huvikeskuksessa, erinomaisen kesäisessä säässä elokuun alussa. Loppujen lopuksi saimme kokoon ihan mukavasti sukuseuran jäseniä ja muita sukulaisia, osallistujamäärän kohotessa n. 80 henkeen.

Koska päivän aikataulusta oli taas tullut äärimmäisen tiukka, aloitimme päivän suoraan vuosikokouksella, joka vedettiin ripeästi läpi rutinoituneen puheenjohtajamme Risto Marttisen johdolla. Vuosikokouksessa seuralle valittiin uusi hallitus kuluvalle toimintakaudelle 2018 – 2019. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Jouko Marttinen Tikkakoskelta, varapuheenjohtajaksi Pentti Marttinen Toivakasta ja muiksi jäseniksi Sirpa Marttinen ja Mika Marttinen Hirvensalmelta, Kalevi Kataja Seinäjoelta, Sari Myyryläinen Helsingistä ja Pentti Marttiin Helsingistä. Varajäseninä jatkavat Sami Marttinen Järvenpäästä ja Liisa Tapola Kouvolasta.

Vuosikokouksen jälkeen ohjelmassa oli päivän kohokohtana musiikkiteatteri Onnikan esittämä ”Ratkaiseva ääni”, näytelmä Martti Marttisen elämäntarinasta hänen jälkeläiseensä John Mortoniin, joka antoi lopulta ratkaisevan äänen USA:n itsenäistymisjulistukselle 1776.

Näytelmän jälkeen nautimme vielä Kangasniemeläisistä perinneruuista paistettujen muikkujen ja ”tirripaistin” muodossa.

Sukupäivään kuuluvana perinneohjelmana pidettiin toki arpajaiset ja myytiin myös sukutuotteita. Lopuksi muutamat jaksoivat vielä jatkaa iltaa Syvälahden lavan tansseissakin.

Kiitokset päivän osallistujille, osallistujat tekevät loppujen lopuksi tilaisuudesta juhlan. Kuvia tilaisuudesta


Sukupäivä 2017

  • Vuoden 2017 sukupäivänä Marttisten sukuseura valloitti Helsingin ja vietimme sukupäiväämme saaristoristeilyllä Helsingin edustalla.
  • Ilmoituksemme perusteella kaiken kaikkiaan lähes 80 sukuseuralaista kokoontui Helsingin kauppatorin rantaan odottelemaan Emman saapumista 05.08. lauantain aamuna. Edellispäivänä Helsinkiin saavuttaessa vettä tuli vielä niin että näkyvyys moottoritiellä oli lähes nollassa. Meille
    oli kuitenkin siunaantunut aurinkoinen ja lähes pilvetön risteilyaamu.
  • Sukupäivän tapahtumia voi miuistella valokuva-albumin kuvien avulla tästä.

Sukupäivä 2016

  • Seuramme 2016 sukupäivä ja vuosikokous pidettiin Juvan Partalan Kuninkaankartanossa 18.06.2016.
  • Tähän lämminhenkiseen ja kotoiseen tilaisuuteen osallistui 23 sukuseuramme jäsentä.
  • Kuvaus tapahtumasta löytyy kotisivujen valokuva-albumin kommenteista.kommenteista.
Sukupäivä 2015

Sukupäivä ja vuosikokous 2014

Sukupäivä 2013

Sukupäivä ja vuosikokous 2012

Sukupäivä 2011

Sukupäivä ja vuosikokous 2010